Kinder- en jeugdcoaching

Door omstandigheden of nare ervaringen thuis of op school kan een kind of jongere te maken krijgen met allerlei klachten. Denk aan spanningen, depressie, concentratieproblemen, slaapproblemen en problemen in de omgang met leeftijdsgenoten. 

Vaak belemmeren deze klachten het kind of jongere in zijn dagelijks functioneren en in zijn ontwikkeling. Ma.Ma. Kinder- en jeugdcoaching richt zich op kinderen en jongeren met eerdergenoemde en andere problemen en op hun ouders.

Ma.Ma. geeft kinderen, jongeren én ouders de middelen die nodig zijn om deze klachten aan te pakken. Samen verkennen we het probleemgebied en gaan aan de slag. Vaak lukt dit al in een aantal sessies. Tijdens het intakegesprek wordt meestal al duidelijk hoe lang het traject gaat duren.

  Gebruikte technieken

  Tijdens de coachingssessies wordt afhankelijk van de behoeften en wensen van het kind gebruik gemaakt van onder andere de volgende technieken:

  • Wandelcoaching
  • Meditatie / visualisatie
  • Emotional Freedom Technique (EFT)
  • Familieopstellingen
  • COACHEE spel

  Meditatie

  Deze vorm richt zich op het ontspannen van het lichaam en het loslaten van (negatieve) gedachten. Zo komt het kind helemaal tot rust en zit het beter in zijn vel. Het boek 'De boodschap van de vogel' helpt hierbij. 

  Visualisatie

  Visualisatie vertaalt gedachten naar beelden. Tijdens visualisatieoefeningen krijgt de coach beter inzicht in de onderliggende problematiek en kan ongewenste beelden en gedachten vervangen door gewenste beelden.

  Emotional Freedom Technique (EFT)

  EFT is een techniek die zich richt op het opheffen van emotionele blokkades, veelal het gevolg van hardnekkige overtuigingen, en bevrijd je zo van ongewenste emoties.

  Familieopstellingen

  Soms eigent een kind zich een negatieve emotie van een ander gezins- of familielid toe en neemt het (onbewust) diens positie in het gezin of de familie in. Door het familiesysteem zelf te ervaren en analyseren krijgt de coach inzicht in dit systeem en kan zo het kind helpen zijn ‘rechtmatige’ positie weer in te nemen.


  Reacties van ouders en kinderen

  Lisa (16)

  Omdat ik vaak zoveel stress heb voor school en last heb van paniekaanvallen, ben ik bij Marieke gekomen. Soms was het zo erg dat ik niet meer naar school durfde. Marieke heeft mij geleerd wat ik kan doen tijdens een paniekaanval. Nu weet ik wat ik met mijn adem kan en lukt het me zelf om er weer uit te komen. Ik vond het fijn om bij Marieke te komen. Dankjewel. 

   

  Een moeder:

  "Onze dochter van 11 jaar heeft moeite met in-slaap-komen. Vooral de paniek van 'ik kan vast niet slapen' zit haar erg dwars. Marieke is met haar aan de slag gegaan en dat heeft na 2 sessies tot resultaat geleid. De druk van 'het in slaap  moeten vallen' is weg. Het beheerst haar dag niet meer en ze gaat ontspannen naar bed. Ontzettend blij dat we hulp van Marieke hebben gekregen!" 

   

  Noor (10):
  Marieke heeft onze dochter Noor (10) geholpen om van haar angst voor onze labradorpup Puk af te komen. Marieke heeft in korte tijd het vertrouwen van Noor gewonnen en haar geleerd om in haar kracht te gaan staan. Door gerichte oefeningen heeft Noor geleerd in haarzelf te geloven en heeft haar zelfvertrouwen een enorme 'boost' gekregen. Door een 2-tal sessies is de angst verdwenen en is de rust voor Noor (& ons gezin) teruggekeerd. Ze is nu dol op Puk en ze zijn onafscheidelijk. Marieke & Noor hebben samen een top prestatie geleverd, echt super!

   
  Een moeder;
  Ik ben heel blij met de inzichten die we tot nu toe door jou hebben gekregen. Dankjewel!
   
  AR (9 jaar) :
  Hallo Marieke. Ik vind het heel fijn dat je mij wilt helpen met mijn angst en het gaat nu heel goed. En dat komt door jouw hulp. Dank je wel.  Dikke kus AR.
   
  Bram (14 jaar)
  Marieke heeft mij geholpen met mijn sociale angst. Op de baisschool ben ik gepest en op de middelbare wist ik niet hoe ik vrienden moest maken. In de sessies bij Marieke weet ik nu wel hoe ik dat kan doen. Soms moest ik met mijn ogen dicht een oefening doen. Dat vond ik eerst raar, maar het hielp wel. Ik werd er heel rustig van. 
   
  Een moeder:
  Na twee sessies lukte het S (8 jaar) om weer rustig te gaan slapen. Door de ontspanningsoefeningen die jij aanreikte en S weer in zijn kracht te zetten lukt het hem om meer in zichzelf te geloven.
   
  Een moeder:
  S, onze dochter, (10)  had last van enorme spanning om voor de klas te staan. Het houden van een spreekbeurt of boekbespreking was dan ook een zware opdracht. Na een sessie EFT huppelde ze vroilijk en vrij de school uit, had me veel plezier haar boekbespreking voorgedragen en een "goed" als beoordeling. S. heeft met veel plezier de oefeningen van Marieke geleerd. Ze vond het geweldig leuk om te doen en bovenal heeft ze enorm veel profijt van die ene sessie.
  Dankjewel. 


  Een moeder:
  “Als ouder probeer je het toch eerst zelf- jij kent je eigen kind het beste, het is vast een fase...om er al na het intake gesprek met Marieke achter te komen dat je helemaal niet had hoeven wachten! Marieke denkt mee, ziet waar het echt om gaat, luistert heel attent, weet hoe ze een kind op zijn/haar gemak moet stellen en begrijpt zowel de ouders als het kind. Marieke geeft op een zeer prettige manier tips om hoe met lastige situaties om te gaan en leert je je kind beter kennen. Want natuurlijk kennen ouders hun eigen kinderen het beste – we begrijpen ze gewoon niet altijd, en daar heeft Marieke ons heel fijn mee geholpen!”  

  Anoniem:
  Ik (12) had heel veel angst voor dieren en dan vooral voor honden. Nu is dat veel minder, ik durf langs honden te lopen in het park. Eerst durfde ik het park niet eens in. Ik heb er heel veel aan gehad, Dank je wel Marieke.